Droog huid

Inhoud

Hebt u ook last van droge en vermoeide huid?

We staan tegenwoordig veel stil bij duurzaamheid en onze gezondheid. Het stoppen met roken word veelal aangemoedigd om onze longen, een belangrijk orgaan, te besparen tegen rokerskwalen. Wat veel mensen niet weten is dat onze huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam is en dat deze daarom ook net zoveel bescherming horen te genieten als andere organen. Een droge huid is geen gezonde huid dus dit verstaat dan ook niet onder de juiste verzorging!

Waardoor ontstaat droge huid eigenlijk?

Onze huid hoort dagelijks huidvetten aan te maken. Deze huidvetten noemen we lipiden. Als de huid niet goed verzorgd wordt en de huid minder vetten of geen vetten aanmaakt, kan deze het vocht niet goed vasthouden waardoor de huid het waterbalans niet meer in balans en hetgeen resulteert in een droge trekkerige huid.

Herken de droge huid

De droge huid is goed te herkennen aan de meest makkelijkste herkenningspunten zoals domweg gewoon droog of een trekkerig gevoel. Naast deze twee herkenningspunten kun je het ook aflezen aan de maat van je poriën. Zijn je poriën heel erg fijn en nauw, dan is dit ook een teken van droge huid. Verder als deze rood is of soms schilferig dan is dit ook een teken dat de huid niet goed verzorgd word en deze te droog is.

Waardoor krijg je droge huid

  • Als je huid in aanraking komt met producten die niet de zelfde zuurgraad heeft als je huid. De mens heeft een licht zure huid met een pH-waarde van 5.5. Denk hierbij ook aan het gebruik van zeep met een andere pH-waarde dan de huid.
  • Als je huid veel in aanraking komt met de buitenlucht heeft deze door allerlei verschillende weersinvloeden veel kans op uitdroging. Vooral in de winter bevat de lucht bijna geen vocht. Andere weerselementen die de huid uit kunnen drogen zijn de zon en de wind. Smeer jezelf goed in als je de zon in gaat en bescherm je huid goed tegen (droge) wind.
  • Elementen gemaakt door de mens zijn ook niet altijd even goed voor de huid. Hierbij te noemen aan de centrale verwarming en de airconditioning.
  • In de winter krijgt de huid van minder voeding van het lichaam, dit komt doordat door de kou de bloedvaten samentrekken en er minder voedingstoffen langs de huid gevoerd kunnen worden.
  • Te warm en/of te lang douchen of in bad gaan.

Goede tips voor de droge huid

Tijdens de winter kan je huid wel een handje gebruiken met het vochtbalans in balans houden. Dit kan je bijvoorbeeld doen door wekelijks een hydraterend maskertje op je gezicht, hals en bovenborst te smeren.

Een andere goede tip is al heel oud en stamt uit het oude Egypte. Weet u het al? De prachtige huid van Cleopatra werd dagelijks gevoed door melk door erin te badderen. Dit kunt u zelf ook doen door de melk te vervangen door enkele honderden grammen melkpoeder. Een extra toevoeging is beetje olie en binnen een half uur heb je een soepele zijdezachte huid.

Het nuttigen en gebruiken van fruitzuren hebben ook een goede uitwerking op de huid en is door de jaren heen al meerdere malen bewezen. Dit komt doordat de huid als het ware iets dunner word waardoor oneffenheden verdwijnen. Eventuele pigmentvlekken worden lichter en het maakt de huid zichtbaar strakker.

Copyright 2019 verzorging-huid.nl