Droge huid vrouwen

Hoe help je jouw droge huid de winter door

Het jeukt, schilfert en kriebelt. Nu de 'r' weer in de maand zit, krijgen veel vrouwen (en ook mannen!) last van een droge huid. Dat is niet alleen vervelend, maar zo'n vlekkerig, rood gezicht ziet er ook nog eens niet zo flatteus uit. Gelukkig kun je er wat tegen doen.

Een droge huid wordt ook wel xerosis cutis of xerodermie genoemd. Het bovenste laagje van de huid, de hoornlaag, zorgt er voor dat het vochtgehalte in de huid goed op pijl blijft.

De hoornlaag wordt van onderuit steeds vernieuwd. De oude, dode huidcellen schuiven hierdoor naar boven. Als ze dichter bij de oppervlakte van de huid komen, veranderen ze in hoorncellen. De hoorncellen worden omgeven door huidvetten. Zij vormen als het ware het cement tussen de hoorncellen. Als er te weinig huidvet is, wordt de huid makkelijker doorlaatbaar en is de balans in de vochthuishouding verstoord. De huid wordt rood en gaat schilferen. Zo ontstaat een droge huid.

Invloed van cv op jouw huid

In de winter is de lucht kouder, terwijl thuis de verwarming op de hoogste stand staat. Een droge huid wordt daar nog droger van. Maar wist je dat de grootste vijand van je droge huid gewoon uit de kraan komt? Door water en zeep spoelt het huidvet tussen de hoorncellen weg. Je huid wordt droog en gaat schilferen. Zeker als je vaak je handen wast, bijvoorbeeld voor en na het verzorgen van je kindje, zul je dit merken.

Een droge huid verzorg je door je huid in te smeren met goede producten, maar vooral door je huid te beschermen tegen stoffen waar ze nog verder van uitdroogt. Dit zijn de vijf gouden tips tegen een droge huid.

1.Vermijd contact met water en zeep

Veel mensen douchen elke dag, maar voor iemand met een droge huid is dat niet zo goed. Ga daarom wat minder vaak onder de douche en gebruik hierbij een zeepvrije douchegel. Probleemzones als de oksels kun je zonder te douchen met een washandje schoonhouden.

2. Draag rubber handschoenen Oma had gelijk; de authentieke rubberen handschoenen zijn een weldaad voor iedereen die droge handen heeft. Niet alleen bij de afwas, maar ook bijvoorbeeld bij schoonmaakwerk in huis, of bij het snijden van groenten. Als je handschoenen in verschillende kleuren koopt, heb je bij elk klusje een eigen kleur handschoenen. Dat is wel zo hygiënisch.

3. Stook het huis niet te warm

De verwarming een graadje lager zetten is niet alleen goed voor uw portemonnee en voor het milieu, maar ook voor je huid. Als je regelmatig het huis lucht, zul je merken dat de lucht in huis minder droog wordt.

4. Bescherm je huid met warme kleren. Met een paar warme handschoenen, een muts en een sjaal voor je schrale gezicht, bescherm je je huid tegen de koude wind. Zo droogt je huid niet verder uit in de winter.

5. Gebruik de juiste producten voor je huid

En tot slot: Kies producten die producten zeepvrij zijn en weinig water bevatten. Lotions en bodymilk bevatten veel water en maken het probleem op den duur erger. Het is beter om te kiezen voor een vettende crème of zalf.

Met bovenstaande tips kan de oorzaken van jouw droge huid aanpakken. Heel veel succes!

Copyright 2019 verzorging-huid.nl