Pigmentvlekken verwijderen van mijn huid

Pigmentvlekken

De kleur van je haren, de kleur van je ogen en de kleur van je huid, alles wordt gemaakt door pigment. Deze kleurstof (Melanine) beschermt je huid ook tegen UV straling, wat in zonlicht en in de zonnebank zit.

Zit je lang in de zon? Dan maakt je huid meer pigment aan en ben je beter beschermt. Hieruit kunnen we dus simpelweg concluderen: Hoe bruiner je bent, hoe meer pigment, hoe beter je tegen de zon kan. Te veel in de de zon zitten is echter nooit goed, een grote dosis aan UV straling verhoogt de kans op huidkanker. Bovendien veroudert je huid er veel sneller door.

De cellen die je pigment aanmaken kunnen in de war raken van alle plotselinge ophopingen. Het resultaat: Donkere vlekken, ook wel pigmentvlekken genoemd.

Pigmentvlekken door ouderdom

De officiële naam van deze ouderdomsplekken is Lentigo en ouderdomsplekken komen veel voor. De meeste mensen krijgen vanaf middelbare leeftijd één of meer bruinige vlekjes op de huid. Vooral op plekken die snel in de zon komen verschijnt dit snel, zoals het gezicht en de handen. Levervlekken of zonnevlekken worden deze extra plekjes ook wel genoemd. Behandeling van ouderdomsvlekken gebeurd voornamelijk omdat men het niet mooi vind, het is bijna altijd goedaardig en kan geen kwaad. Een kwaadaardige ouderdomsplek is te herkennen aan het feit dat de vlek niet meer egaal is, maar dat er meerdere pigment kleuren in zitten. Ook kan een vlekje klachten geven. Verandert een vlekje, of geeft het klachten? Raadpleeg dan uw huisarts. U kunt beter zo vroeg mogelijk aandacht geven aan de gezondheid van uw huid, dus voordat de pigmentvlekken zijn ontstaan. Hoewel onze opperhuid regelmatig vernieuwd wordt, blijft zonneschade als het ware opgeslagen in je huid. Alle tijd die je in je jeugd in de zon doorbrengt, kan dus problemen geven op latere leeftijd.

Zwangerschaps-masker

Een zwangerschapsmasker is ook een vorm van pigment vorming. Tijdens een zwangerschap kunnen er, door zonlicht, donkere vlekken in het gezicht en in de nek ontstaan. Bij donkere zwangere vrouwen, worden de vlekken vaak wat lichter. De vlekken van een zwangerschapsmasker worden veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Deze zijn onschuldig en verdwijnen na de bevalling. Ga niet in de zon liggen als je een zwangerschapsmasker hebt, egaal bruin worden kan je vergeten. Het pigment hoop zich allemaal op in de vlekken. Gebruik een crème met hoge beschermingsfactor (tot een maand of drie na je zwangerschap).

Andere pigmentvlekken

De ziekte van Addison (een hormoonaandoening van de bijnieren), Hemosiderose (hierbij houdt het lichaam te veel ijzer vast) of de anticonceptiepil kunnen een teveel aan pigment veroorzaken. Je krijgt dan hetzelfde effect als bij een zwangerschapsmasker. Hormonen zijn hier de oorzaak. Wederom is het belangrijk om goede UV bescherming te regelen, bij voorkeur de hoogste factor mogelijk.

Te weinig pigment

Sommige mensen hebben een aandoening waardoor ze te weinig pigment hebben. Vitiligo is daar een voorbeeld van. Deze mensen hebben lichte vlekken in de huid. Men spreekt van Albinisme als een lichaam helemaal geen pigment kan aanmaken. Deze mensen worden in de volksmond albino’s genoemd en staan bekend om hun bijzondere uiterlijk.

Copyright 2019 verzorging-huid.nl