Hoe rode vlekken op het gezicht te behandelen

Hoe ontstaan rode vlekken op het gezicht

Als je rode vlekken in je gezicht krijgt, kan dit heel erg vervelend zijn.

Vrouwen kunnen rode vlekken soms nog verbergen met make-up, maar dit is niet altijd verstandig. Heel belangrijk is om de oorzaak van de rode vlekken te herleiden!

Rode vlekken kunnen ontstaan door een extreem gevoelige huid, door een ziekte (zoals de mazelen of de pokken), door littekens, puistjes of wijnvlekken. Er zijn nog veel meer oorzaken te noemen.

Als je goed zichtbare, rode vlekken in je gezicht krijgt die na twee weken nog niet weg zijn getrokken, neem dan even contact op met je huisarts.

Allergische reactie

Rode vlekken in het gezicht of rode vlekken op het lichaam worden soms veroorzaakt door een allergische reactie. Dit kan een allergische reactie zijn op een bepaalde stof (bijvoorbeeld in je kussen of in je kleding), maar het kan ook ontstaan door bacteriën of insecten. Soms kan huismijt rode vlekken veroorzaken. Ook rode mieren veroorzaken rode plekken (deze jeuken dan heel erg) en natuurlijk zijn muggenbulten ook een grote boosdoener. Sommige mensen zijn allergisch voor insectenbeten. Dit kan als gevolg hebben dat je een grote bult op je gezicht krijgt (soms wel ter grootte van een flinke knikker!), maar er kunnen ook rode vlekken door ontstaan. Als jij gebeten bent door een insect, kan je eerst een product gebruiken wat daarvoor gemaakt is (zoals Azaron). Bij de drogist zijn homeopathische middelen te koop die een allergische reactie tegen kunnen gaan. Bij de apotheek zijn ook diverse middelen op de markt, laat je goed adviseren door de verkoper of verkoopster.

De zon

Lekker in de zon zitten of lopen is iets wat vele mensen erg fijn vinden. Ook als je geen ‘zonnebaad’ type bent, kom je in aanraking met de zon. Als je aan het wandelen of fietsen bent, aan het winkelen bent of in de tuin aan het werk bent. Behalve verbranding, hebben vele mensen ook een zonne allergie. Er kunnen dan rode vlekken verschijnen en deze verschijnen meestal in het gezicht, op de hals en op de borst. Hier kun je vrij weinig tegen doen, behalve goed smeren met zonnebrandcrème en een anti allergie tabletjes (zoals Allerfree) innemen, om de symptomen tegen te gaan. Zeker als je in een warm land bent, waar de lucht ook nog eens zout en vochtig is, kan je hier extra last van krijgen.

Extreem gevoelige huid

Vooral roodharige en blonde mensen kunnen een extreem gevoelige huid krijgen. Je kan dit gemakkelijk testen, druk maar eens met een vinger in je hals. Verschijnt er een rode vlek, maar verdwijnt deze niet meteen? Dan heb jij een erg gevoelige huid. Er wordt aangeraden om hier speciale producten voor te gebruiken, maar je kan het nooit helemaal voorkomen. Als jij ergens tegenaan loopt, een keertje te hard in je gezicht krabt of wat dan, dan kunnen rode vlekken al ontstaan en zelfs enkele dagen of weken blijven zitten! Kijk hier dus goed mee uit. Hou de doorbloeding in je gezicht zo goed mogelijk door twee maal daags een goede crème met korte bewegingen in te masseren.

Littekens en puistjes

Rode vlekken kunnen ook ontstaan door puistjes of littekens. De vlekken zitten dan wat dieper in de huid en de rode kleur wordt donkerder zodra het puistje naar buiten komt. Reinig en verzorg je huid twee maal daags voor een optimaal effect. Heb je muggenbeten of puistjes kapot gekrabd, dan kunnen ook hier rode vlekken ontstaan door middel van littekenweefsel. Dit trekt (gedeeltelijk) vanzelf weer weg, maar je kan dit proces versnellen door bij de drogist te vragen om een middel tegen littekens. Niet alle producten zijn geschikt voor je gezicht, hou hier rekening mee!

Copyright 2019 verzorging-huid.nl