Eczeem of huiduitslag behandelen

Klachten en symptomen

Er verschijnen bultjes, rode plekken, blaasjes of schilfers op uw huid. Dit gaat vaak samen met ernstige jeuk.

Voldoet u aan deze symptomen? Dan is de kans aanwezig dat u eczeem heeft. Dit is een allergische reactie op een ontsteking van uw huid.

Bij 15 op de 1000 mensen komt dit voor en in alle leeftijdsklassen. Vooral bij jonge kinderen. Eczeem kan vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op later leeftijd ontstaan.

Oorzaak eczeem en uitslag

Deze lastige aandoening kan twee verschillende oorzaken hebben:

  • Constitutioneel of atopisch eczeem

Dit is een erfelijk bepaalde vorm van exeem. De oorzaak is in sommige gevallen onbekend. Vooral bij kinderen komt deze vorm veel voor. Waar het begint en eindigt is meestal moeilijk in te schatten en jeuk is de meest voorkomende en belangrijkste klacht, vooral bij kinderen. Bij dit type eczeem kan de huid grof of ruw worden. Deze vorm van eczeem is niet te voorkomen. De klachten kunnen echter wel verminderd worden door voorzichtig met uw huid om te gaan. Zorg goed voor uw huid en voorkom uitdroging door zeep. Gebruik regelmatig een vettende crème of een vettende zalf. Deze kan uw huisarts voorschrijven, als producten van een drogisterij (zoals Vaseline) niet werken.

  • Contacteczeem

Doordat u overgevoelig bent voor een bepaalde stof, zoals: zeep, cosmetica, nikkel, chroom, (af) wasmiddelen, chroom of rubber kan deze vorm van exeem spontaan ontstaan, dus van het ene op het andere moment. Hoewel de naam doet vermoeden dat deze vorm van eczeem besmettelijk is, is dit niet waar. U kunt eczeem niet overdragen en ook niet van iemand anders krijgt. De naam is puur gebaseerd op het feit dat u in contact komt met een stof, waar u niet tegen kan. Probeer te achterhalen welke stof de reactie heeft veroorzaakt. Dit kan u doen door uzelf enkele vragen te stellen zoals: Gebruik ik ander (af) wasmiddel, cosmetica, toiletzeep of handzeep? Ben ik in aanraking geweest met prikkelende stoffen? Draag ik sinds kort bepaalde sieraden? Als u het antwoord denkt te weten, probeer dan contact met deze stoffen te vermijden.

Arts inschakelen bij exceem

Omdat eczeem moeilijk zelf te behandelen is, is het verstandig om altijd even naar de huisarts toe te gaan, zeker wanneer u last heeft van extreme jeuk, een openbarstende huid of wondjes. Uw huisarts zal naar uw huid kijken, eventueel een monster afnemen en uw wellicht doorsturen naar een dermatoloog. Soms zal een arts u direct een vettende zalf voorschrijven. Hou u aan de gegevens in de bijsluiter en hoe moeilijk het ook is… probeer niet te krabben!

Wat kan u zelf doen aan huiduitslag?

  • Smeer de huid regelmatig in met vettende crème
  • Gebruik zeepvervangende producten en producten zonder parfum
  • Baad in een vettende badolie
  • Gebruik geen huidproducten met alcohol
  • Douche niet te heet of te lang
  • Gebruik een jeukstillend middel

Geneesmiddelen tegen exceem

Om uw huid rustig te krijgen is smeren met een hormoonzalf vaak de enige oplossing. Deze wordt voorgeschreven door een huisarts. Hou u strikt aan de bijsluiter, dan is de kans op bijwerkingen erg klein. Een jeukstillend middel voor de huid wil ook nog wel eens helpen.

Copyright 2019 verzorging-huid.nl