Couperose is te behandelen

Wat is couperose?

In je gezicht en hals lopen allemaal kleine bloedvaatjes. Als deze kleine bloedvaatjes (ook wel teleangiëstasieën genoemd) toenemen, noemt men dat couperose. In het gezicht is het duidelijk dat er ontelbaar veel kleine bloedvaatjes verschijnen.

Omdat veel mensen het storend vinden, wordt het vaak met make-up bedekt. Dit is geen enkel probleem, omdat couperose onder de huid zit en je in principe een beetje door de huid heen kijkt.

Het is niet volledig duidelijk hoe couperose ontstaat. Soms is het een gevolg van een ontstekingsreactie op je huid ‘rosacea’ genoemd. Meestal treedt het echter spontaan op, zonder dat er ook maar een seintje van een ontsteking te zien is. Als je veel in de zon licht of regelmatig onder de zonnebank gaat, vergroot je de kans op couperose en je maakt het er erger van. Dit komt door de ultraviolette straling. Mensen met een lichter huidtype krijgen relatief sneller last krijgen van couperose en het kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Behandeling van couperose

Helaas bestaat er geen wondercrème voor couperose. Een goede reiniging van je huid is altijd belangrijk, maar je couperose wordt er zeker niet minder van. Sinds een paar jaar kan couperose met een laser behandeld worden. Vraag hierover advies bij je schoonheidsspecialiste, huisarts of dermatoloog. De lasers die geschikt zijn voor couperose zijn:

  • Flitslampen
  • KTP laser
  • pulsed dye laser (met name in de V-beam pulsed dye laser)

Deze behandelingen zijn echter niet goedkoop en worden meestal niet vergoed door uw ziekenfonds, maar u kan het altijd proberen. Bel van tevoren uw zorgverzekeraar voor meer informatie. Ga niet zomaar naar een laserkliniek, vraag advies voor de betrouwbaarheid. Zo is het belangrijk dat er dermatologen met de kliniek verbonden zijn.

Voorkomen van couperose

Zorg ervoor dat uw huid altijd goed doorbloed is, door uw huid twee keer per dag in te masseren met een crème. Doe dit met een draaiende, korte beweging. Verder is het belangrijk om zonlicht te vermijden. Gebruik altijd een hoge beschermingsfactor en draag een pet en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank of zelfbruiner.

Verbergen met make-up

Couperose is goed te verbergen met goede, dekkende make-up zoals foundation of poeder. Wat voor u geschikt is, is afhankelijk van uw huidtype, dit staat dus los van de couperose. Als u voor foundation gaat, ga dan altijd voor een dekkende foundation in exact dezelfde kleur van uw huid. Bij uw haargrens, oren en hals dient u de foundation goed te laten verzwakken, om een ‘masker’ te voorkomen. Door de nadruk te leggen op uw ogen of lippen met donkere tinten make-up, leidt u de aandacht af. Extreem rode plekken kunt u voorbehandelen met een stick. Deze bestaat ook in een groene kleur, dit klinkt gek, maar groen vermindert rode vlekken. Breng hiervan dus wat op de extreme plaatsen aan en vermeng dit met uw foundation.

Snelle couperose behandeling

Couperose kan weer weg trekken, dus wacht even af voordat u naar uw huisarts stapt. Soms gebeurt dit echter niet. Vaak kan uw arts dan een antibiotica kuur uitschrijven, waardoor de couperose redelijk snel verdwijnt. Bij twijfel dient u altijd een arts of apotheker in te schakelen.

Copyright 2019 verzorging-huid.nl