Alles over genitale wratten

Over genitale wratten

Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus en niet door bacteriën. Dit virus draagt de naam HPV virus. Genitale wratten is de op een na meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening. wist jij dat chlamydia de meest voorkomende Soa is? Wist jij dat chlamydia door een bacterie wordt veroorzaakt? Wist jij dat deze ziekte het gemakkelijkste tijdens sex wordt overgedragen?


Wist jij dat wratten kunnen voorkomen aan de buitenkant en aan de binnenkant van jouw geslachtsdelen? Niet alleen op de mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen, maar ook op of rond de anus kunnen deze wratten voorkomen. Wratten die aan de binnenkant groeien kunnen problemen geven bij het plassen en het poepen. Behandeling door een arts of chirurg is beslist noodzakelijk. Wist jij dat jij het virus voor deze wratten kan dragen zonder dat jij er last hebt? Wist jij dat jij dus ongemerkt jouw sexpartner kan besmetten?

Hoe krijg ik genitale wratten?

Simpel gezegd door huiscontact met een andere persoon. Ter bescherming kan je tijdens het vrijen een comdoon gebruiken. Dit geeft echter geen 100% bescherming. Jouw huid is immers niet 100% beschermt. Wist jij dat jouw huid het grootste orgaan is van jouw lichaam?

Bezoek jouw huisarts

Jouw huisarts kan precies vaststellen of je een enge ziekte onder de leden hebt. Of niet. Misschien maak jij je druk om een gewone verkleuring van jouw huid. Het is niet ongebruikelijk dat jouw huid verkleurt. Het is daarom verstandig jouw huisarts snel te bezoeken. Een bezoek aan je huisarts is immers heel normaal. Bijvoorbeeld als je schimmelinfectie op je armen hebt. Toch durft niet iedereen naar de huisarts te gaan om te laten zien hoe de wratten op jouw 'intieme delen' eruit zien. Veel mensen schamen zich ervoor. Dat is heel begrijpelijk. Weet echter dat de huisarts een professional is, die niet voor het eerst iemand in z'n blootje ziet. Een huisarts wordt tijdens de opleiding al geconfronteerd met het blote lijf. Schroom dus niet en zet die eerste stap naar de huisarts. Je zal zien dat een tweede bezoek al veel minder eng is.

Hoe kom ik er vanaf?

Veelal gaat het niet vanzelf over. De wratten zullen volgende symptomen vertonen:

  • verkleurde haard
  • verdikking van de huid
  • jeuk
  • irritatie

Bovendien schamen veel mensen zich ervoor. Zij voelen zich niet echt ziek, maar moeten wel als 'patiënt' door het leven. Deze schaamte kan als gevolg hebben dat er een remming is bij het leggen van nieuwe sociale contacten. Om dat te voorkomen wordt patiënten met deze wratten aangeraden snel een arts te bezoeken. Die helpt je er snel vanaf. Hoe? Dat lees je hieronder.

Voorlichting door huisarts

Tijdens het bezoek aan jouw huisarts mag jij het volgende verwachten:

  1. diagnose
  2. behandelplan
  3. oorzaken opsporen
  4. tips ter voorkoming nieuwe infecties

Tijdens jouw bezoek aan de huisarts zal de huisarts met name kijken wat er aan de hand is en hoe jouw ziekte behandeld kan worden. Daarnaast zal de dokter tips geven voor het behandelen van de wratten. De huisarts zal waarschijnlijk proberen te achterhalen hoe jij aan deze infectie of bacterie bent gekomen. Dat zijn een vraag die soms niet zo leuk zijn. Je moet dan immers 'opbiechten' dat je bijvoorbeeld onveilige sex hebt gehad met een andere man of een andere vrouw. Ondanks dat jij je hiervoor misschien schaamt is het raadzaam dit wel te vertellen. Met die informatie kan de dokter een goede diagnose stellen.

Na de behandeling

Op basis daarvan zal de dokter een behandel plan op stellen. Met een behandel plan weet jij precies wat jij moet doen om de infectie te bestrijden. Tot slot zal de tips geven hoe jij nieuwe besmettingen kan voorkomen. Ben jij nu voor altijd verlost van deze wratten? helaas. De genitale wratten kunnen altijd terug komen. met de tips van de dokter weet jij jezelf echter wel beter te beschermen, dus de kans op herhaling is wel kleiner geworden.

Copyright 2019 verzorging-huid.nl